Türkiye Zekâ Vakfı’nın 2013 yılından bu yana her yıl düzenlediği “Zekâ ve Yetenek Kongresi”nin altıncısı ODTÜ Kültür Kongre Merkezinde gerçekleşti. Okulumuzun yönetici kadrosu ve farklı kademelerden öğretmenleri ile akıl, zekâ ve yetenek alanlarındaki birikimlerin farklı bakış açılarıyla yansıtıldığı bu kongrede yerini aldı.
Bu yıl “Benbilmembeyinbilir” sloganıyla gerçekleştirilen kongre, ODTÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özgül Yılmaz Tüzün’ün, ulusal ve uluslararası alanda zekâ oyunlarıyla tanınan Türkiye Zekâ Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı’nın ve aynı zamanda Türkiye Zekâ Vakfı Yönetim Kurulu üyesi olan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un konuşmasıyla başladı.
Eğitimde sadece bilgi odaklı bir müfredat ya da sınav sistemi yerine; yaratıcılığı, zekâyı, yetenek ve beceriyi de merkeze alan bir eğitim yaklaşımının savunulduğu kongrede zekâ ve yetenek kavramlarının doğru anlaşılmasının insanın mutluluğu ve birlikteliği açısından büyük önem taşıdığı fikri üzerinde duruldu. Kongrede önemsenen konulardan biri de gelişen teknoloji karşısında insanların mesleki değişimler yaşaması ve buna bağlı olarak robotlaşan dünyada insani becerilerin önemli hale gelmesiydi. Kongre boyunca öğretmenlerimiz; alanlarında uzman eğitimci, sanatçı ve yöneticilerin sunumlarına katıldı.
Öğretmenlerimiz, “Gazateci ve Yazar Ali Saydam’ın “İlişki ve İletişimde Akıl ve Zekânın Rolü”, Deniz Bayramoğlu’nun moderatörlüğünde yürütülen Bager Akbay, Bedri Bayram, Mert Fırat ve Jack Ojalvo’nun konuşmacı olduğu “Zekâ ve Yetenek Kavramlarının Yeniden Çerçevelenmesi”, Boğaç Şimşir’in “ İnovasyon- Yaratıcılık Ötesi”, Dr. Burak Karabey’in “ Çocuklar Sayıları Hisseder mi?”, Müjdat Ataman’ın “ Öğrenme Heyecanı ve İçsel Gerilim” ve Uğur Batı’nın “Maslow Yanılıyordu: İnsan Su İçerek, Yemek Yiyerek Hayatta Kalmadı, Bunu Birlikte Kalarak Yaptı” gibi daha birçok sunum vurgusu zekâ ve yeteneğin duygusal ve kültürel boyutlarının da tartışıldığı konuşmaların paydaşı oldu.
Birbirinden farklı sunumları dinleyen öğretmenlerimiz; sunum aralarında konuşmacılarla sohbet ederek öğrenmekten, sorgulamaktan, farklı insanlar ve düşüncelerle karşılaşmaktan büyük keyif aldıklarını dile getirdiler.