Öğretmenlerin “Sistem Düşüncesi” yaklaşımını kullanarak öğrencilerin düşünme becerilerini geliştirmelerine, büyük resmi görerek çözüm yolları bulmalarına destek olmayı amaçlayan ve bu sene dördüncüsü gerçekleştirilen “Eğitimde Sistem Düşüncesi Sempozyumu”na okulumuz ev sahipliği yaptı.
Yurtdışında özellikle ABD’de yaygın olarak eğitim dâhil birçok farklı alanda kullanılan “Sistem Düşüncesi” yaklaşımının okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretime uyarlanması ile eğitim alanına önemli bir katkı sağlanmıştır. Okulumuzun da desteklediği bu proje ile öğrencilerimiz; sistemleri fark etmeyi, sistemin parçalarının bütününden fazlası olduğunu anlamayı ve bir parçaya yapılan müdahalenin diğer parçaları ve bütün sistemi etkilediğini anlamayı öğrendiler.
Okulumuz bünyesinde gerçekleştirilen sempozyum, Denizli’den ve Türkiye’nin birçok şehrinden gelen eğitimciler tarafından yoğun talep gördü. Sempozyumun sabah gerçekleşen temel düzey ve ileri düzey oturumlarında katılımcılara “Eğitimde Sistem Düşüncesi” ile ilgili bilgi verildi. Sempozyum açılış programı ve uygulama sunumu oturumları ise öğleden sonra gerçekleşti. Açış konuşması okulumuz Genel Müdürü Pınar KAYA tarafından yapılan sempozyum, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman BARLAS’ın “Eğitimde Sistem Düşüncesi ve Eğitim Sorunlarıyla İlişkileri” konulu konuşması ile devam etti. Konuşmasında “Sistem Düşüncesi”nin farklı tanımlarına, neden-sonuç döngülerine dayanan dinamik modellere, sistem sorunlarına ve dinamiği zorlaştıran yasalara yer veren Prof. Dr. Yaman BARLAS “Eğitimde Sistem Düşüncesi”nin önemine dair katılımcılara farkındalık kazandırdı. Konuşmalarının ardından Prof. Dr. Yaman BARLAS’a plaket ve sertifikaları Kurucu Temsilcimiz Prof. Dr. Mehmet MEDER tarafından takdim edildi.
Deneyim Paylaşım Sempozyumu’nda “Eğitimde Sistem Düşüncesi” ile ilgili farklı kurum ve okullar tarafından yapılan çalışmaların paylaşıldığı kırk sunum yapıldı. Okulumuz öğretmenleri de “Meyve Ağacı”, “Öfkeli Örümcek Rıza”, “Aynı Dili Konuşmak”, “Yemeğini Arayan Tırtıl”, “ESD ile Sınıf Anayasası” ve “Adını Sen Koy” sunumları ile deneyimlerini katılımcılarla paylaştılar.
Prof. Dr. Ülkem Yararbaş ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin gerçekleştirdiği “Yaşamda Sistem Düşüncesi” sunumu ile sistem düşüncesinin sadece eğitimde değil yaşamın her anında kullanılabileceği somutlaştırılmış oldu. “Bağımlılık” konusunun ESD araçları ile incelendiği sunumun ardından uygulamalarını paylaşan öğretmenler ve Prof. Dr. Yaman Barlas, Yard. Doç. Dr. Hasret Nuhoğlu, Yard. Doç. Dr. Özge Pala, Mert Nuhoğlu ve Yavuz Durmuş’un katıldığı bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Sistem düşüncesinin eğitimde uygulanabilirliği, öğrencilere kazandırdıkları ve sistemin devamlılığı konularının konuşulduğu Değerlendirme Toplantısı ile son bulan sempozyumda katılımcılar keyifli ve verimli vakit geçirdiler.
Sempozyumun güzel bir detayı da şüphesiz öğrencilerimizdi. PEV Fen ve Anadolu Lisesinden yirmi öğrencimiz sempozyumun başlangıcından bitişine “karşılama, kayıt, fotoğraf, yardım ve destek” kısımlarında “Gönüllüler” olarak bizlere destek oldular ve organizasyona renk kattılar.